Ahlan Wasahlan..

Allah berfirman yang bermaksud:
"Hai orang-orang beriman, jauhilah kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa. Janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Janganlah kamu mengejek sebahagian yang lain. Sukakah kamu memakan daging saudaramu yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang." ( Al-Hujurat: 12).

Saturday, November 6, 2010

Resepi Kek Batik

 Gambar hiasan tapi saya buat lebih kurang seperti ini.(^_^)

Cara membuat Kek Batik ada bermacam-macam. Rasa pun semestinya bermacam-macam. Hari ini teringin pula berkongsi cara saya sendiri membuat Kek Batik. Selamat mencuba!!(^_^)

Bahan-bahan:
-Biskut Meri (ikut sukatan masing-masing, tapi biasanya saya guna 1 1/2 pek)
-Marjerin/planta (secukupnya)
-Milo (secukupnya)
-Sedikit serbuk koko (dalam 1 sudu makan)
-1 tin susu pekat (sederhana)
-badam cincang/hancur

 Cara membuat:
-Cairkan marjerin dalam kuali.
-Masukkan susu pekat dan gaul rata.
-Masukkan milo dan gaul sebati.
-Masukkan serbuk koko dan gaul rata dengan api sederhana. Asingkan sedikit adunan ini (untuk lapisan atas).
-Pecah-pecahkan biskut meri dan masukan ke dalam adunan tadi serta gaul rata.
-Padamkan api dan pindahkan adunan tadi ke dalam bekas yg sesuai dan ratakan.
-Setelah rata, letakkan adunan yang diasingkan tadi dan kemaskan.
-Taburkan badam cincang tadi dan sejukkan.

P/s: Sedap atau tidak terpulanglah pada deria rasa masing-masing.

2 comments:

  1. sedap kew taruk milo???? saye wat x taruk pon tp taste not bad la...LOL

    ReplyDelete